CE ESTE CAFEAUA DE SPECIALITATE?

Termenul ” cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima data in anul 1974,  de către Erna Knutsen,  într-un articol al revistei “Tea & Coffee Trade Journal”.

Termenul a fost folosit pentru a descrie  boabele cu cel mai bun gust, de o calitate superioară, cultivate in zone specifice. Sunt microloturi de cafea care îndeplinesc cele mai exigente standarde in ceea ce privește producția, prelucrarea, depozitarea, prăjirea și prepararea.

Termenul “specialty coffee” are ca punct de plecare noțiunea de “specialty foods”, și a fost atribuit produselor alimentare unice și valoroase, manufacturate în cantități mici, din ingrediente de foarte bună calitate.

Cafeaua de specialitate este doar cafea Arabica, iar microloturile trebuie să indeplinească anumite standard cuantificabile, astfel:

– sa fie trasabilitate de la ceașca de cafea pană la fermă

– este nevoie ca loturile sa fie fără niciun defect din categoria 1 (ex: fără bucati mari de lemn sau alte obiecte străine medii, fără  boabe negre, fără boabe acre sau acoperite cu cireașa uscată a fructului ) sau să prezinte cel mult  5 defecte din categoria 2 (exemple : pietre mici, boabe de cafea sparte, boabe ințepate ușor de insecte).

Evaluarea se face pe un esantion de 350g de cafea verde.

-să aibă un punctaj SCA (Specialty Coffee Association) de minim 80 puncte (conform protocolului de notare SCA, scor ce reflectă gustul, aroma și postgustul respectivei cafele).

Calitatea cafelei verzi este completată apoi de calitatea prăjirii, de aptitudinile prajotorului si ale cuptorului in sine.

La acest capitol ne mândrim cu un aparat de prăjire de ultimă generație, Probat PIII, dar și cu expertiza prăjitorului nostru certificat prin cursuri absolvite la Specialy Coffee Association.

Claudia Ion

Certified CSP Roasting – Proffessional

by The Specialty Coffee Association

Cos cumparaturi
ro_RORomanian